Kunniajäsen nro: 2 Kyösti Lähde

Starikoiden kunniajäsen numero kaksi Kyösti ”Köpä” Lähde on ollut pikkupojasta lähtien liikunnallisesti monipuolisesti lahjakas. Ensimmäiset luistimensa, jotka suutari teki mittojen mukaan, hän sai täytettyään seitsemän vuotta. Ja tuota pikaa hän kiisi Lappeenrannan Pallonlahdella maila kädessä milloin pallon milloin lätkän perässä. Raamikas poika taisi myös suksilla liikkumisen ollen aina ikäluokkansa kisoissa ykkönen. Kesällä jalkapallo totteli häntä ja yleisurheilussa hän oli keihäänheitossa yksi piirin parhaista ja niin edelleen. Ei siis ihme, että monet seurat halusivat hyvät geenit omaavan pojan joukkoonsa. Mitä sitten lajivalintaan tulee, niin ehkä eniten painetta tuli hiihdossa olympiakultaa voittaneen isän Matti Lähteen taholta. – isä ei sanonut koskaan, että minun pitäisi keskittyä hiihtämiseen, mutta kyllä se aina jotenkin tuli esiin. Hän mm. ilmoitti minut pm-kisoihin sen paremmin kyselemättä olenko halukas osallistumaan. VAIKKA talvella hiihtokisoissa tuli menestystä ja kesällä keihäs lensi nuorten kisoissa yli 60 metriä, niin joukkuelajit veivät voiton lajivalinnassa. Jalkapalloa hän pelasi A-junioreihin asti Veiterässä ja LaPassa.

Talvella valinnan kanssa oli mietittävää, sillä jääpallo ja jääkiekko vetivät puoleensa. – jääpallon pelaaminen Veiterässä oli kivaa ja hyvin viihdyin jääkiekkokaukalossakin pelaten ensin LaPassa ja sitten SaiPassa. JÄÄKIEKOSTA tuli sitten sen laji, josta Kyösti Lähde muistetaan kaikkein parhaiten. Raamikas pelaaja edusti seitsemänkymmenluvulla SM-sarjatasolla SaiPaa sekä hyökkääjänä että puolustajana sekä lahtelaista Upon Palloa hyökkääjänä. 15 Köpä oli aina otteluissa yksi kaukalon kookkaimmista pelaajista, mutta mikään runnoja hän ei ollut. Siitä kertoo mm. se, että jäähyjä kertyi SM-sarjatasolla vain yksi kaksiminuuttinen. Pelaajauransa jälkeen hän toimi yhden kauden Matti Väisäsen parina SaiPan kakkosvalmentajana.

STARIKOISSA Köpä on seuran korkeimmalle tasolle arvostettu henkilö. Hän on seuran perustajajäsen ja on mukana toiminnassa edelleen. Vuosien varrelta on mielessä lukematon määrä mitä erikoisempia tapahtumia. – Starikat on alusta alkaen ollut seura, jossa tapahtuu. Erikoisen mukavia ovat olleet seitsemän ottelumatkaa Floridaan. Seitsemänkymmenluvulla Köpä oli Floridassakin merkattu mies vastustajien leirissä. Jopa niin, että helsinkiläisen Karhu-Kissojen pelaajat pöllivät hotellihuoneen edustalla kaiteella kuivumassa olleet pelivehkeet. – varusteiden puuttumisen vuoksi yksi peli jäi minulta pelaamatta. Sitten jonkun hesalaisen omatunto alkoi kolkuttaa ja pelikamppeet survaistiin ilman selityksiä huoneeseemme. TARMOKAS mies on tehokas kaikessa mitä tekee. Yli kolme vuosikymmentä Auto-Killassa kuorma-automyynnin myyntipäällikkönä työskennelleestä Köpästä tuli tavallaan legenda myös autoalalla, sillä hän oli Volvojen myyjänä yksi pohjoismaiden parhaista. PELAAMINEN vie miestä edelleen. Nyt on ykkösenä golf aikaisemmin kilpailumielessä ja nyt pelkästään harrastuksena. – Pauli Saukkonen –