Kunniajäsenet

Seuraava pelaaja on Starikoissa nimetty kunniajäseneksi, hänen merkittävien ansioidensa Starikoiden ja jääkiekkoilun hyväksi.

Jorma ”Joppe” Hietanen

Joppe Hietanen

Nuoremmille kiekonseuraajille Jorma Hietanen ei nimenä kerro välttämättä mitään, mutta hän on yksi SaiPan koko historian maineikkaimmista pelaajista. Hän edusti SaiPaa vuodesta 1959 aina vuoteen 1968 ja teki aikakausi huomioiden erinomaiset tehopisteet, 148 ottelussa 138 merkintää (90+48). Hietanen osallistui myös ahkerasti ikämiehenä Starikoiden matkoille ja turnauksiin ja oli tärkeä osa Starikoiden joukkuetta.

Jorma Hietanen ”Pelien päättyminen on hirmu suuri muutos”

Tie varttuneen väen kaukaloon ei kuitenkaan ole yksioikoinen. Eikä suinkaan vähiten suora entisille pääsarjan pelaajille, sillä pelien päättyminen huipulla ei ole mikään pikkujuttu.
Se on hirmuisen suuri muutos, viisi- ja kuusikymmenluvuilla SaiPan pelaajaeliittiin kuulunut Jorma ”Joppe” Hietanen tunnustaa.

Kaikki rankkarit sisään 10 vuoden ajan

Jopen sanomisella on erikoisen suuri merkitys. Hän oli huipulla heti SaiPan ensimmäisessä SM-sarjaottelussa tekemällä joukkueen avausmaalin. Ja pelaamiensa kymmenen kauden aikana hän ampui kaikki SaiPan rankkarit epäonnistumatta kertaakaan! Se on saavutus johon tuskin on pystynyt kukaan muu Suomessa.

SM-sarjapelien päättyminen tapahtui myös komeimmalla mahdollisella tavalla, kun hänet palkittiin viimeisessä SM-sarjaottelussaan, Helsingissä pelatun HIFK – SaiPa ottelun parhaana pelaajana.

Olin päättänyt lopettaa siihen peliin ja niin myös tein, mutta oli siihen totuttelemista.
En halunnut jäädä mukaan notkumaan ja totuttelemaan vilttiketjussa istumiseen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä ettenkö arvostaisi kyseisen ketjun pelaajia, sillä jokainen pelaaja on joukkueelle tärkeä.

SaiPan päävalmentajana tuolloin toiminut Yrjö Hakala ei meinannut millään käsittää, miksi Joppe halusi lopettaa, mutta uskottavahan se kuitenkin oli. Samalla Hietanen korostaa, että lopettamispäätös on aina jokaisen henkilökohtainen asia.

Tyhjän päälle ei kuitenkaan saisi jäädä. Asia pitää pystyä käsittelemään ja ryhtyä esimerkiksi opiskelemaan saadakseen oman tasonsa mukaisen työpaikan. Samalla on hyvä muistaa, että lapsikin voi joutua kokemaan kovia, jos vanhemmat tuputtavat pelaamista liikaa.

Jääkiekon lisäksi sekä jalka- että jääpallossa Lappeenrannan parhaisiin pelaajiin lukeutunut Joppe pelasi lätkäpelien päättymisen jälkeisen jäähdyttelykauden jääpalloa Veiterässä, jonka riveissä hänellä oli nuoruusvuosiltaan kaksi nuorten Suomen mestaruutta ja Veiterän edustusjoukkueessa SM-pronssimitali.

Kuusikymmenluvun päättyessä Hietasen tie vei Ruotsiin, jossa hänelle aukesi elämänura Volvon tehtaiden työnjohtajana. Pelit jatkuivat kaukalossa, jossa lajina oli kaukalopallo Volvon joukkueessa. Meriittilistalle kirjattiin mm. nousu I divisioonaan ja Göteborgin mestaruus.
Jopen juonikkaat harhautukset olivat aina vastustajille painajaisia. Göteborgissa hän löi ruotsalaiset ällikällä pohjustamalla maalin viemällä pallon luistimien välissä vastustajan maalille.

Starikoihin Joppe Hietanen liittyi kahdeksankymmenluvun alussa Aake Paavolan pyydettyä hänet mukaan

Ensimmäiset pelini Starikoissa pelasin loppiaisturnauksessa. Erikoisen hyvin mieleen ovat jääneet Starikoiden ikimuistoiset matkat Floridaan ja Havaijille. Muistan miten mukavalta tuntui kun minut ja vaimoni Anja haettiin mukaan Göteborgista.

Floridassa pidetyssä suuressa iltajuhlassa yksi kohokohdista oli se kun Joppe voitti koko joukkueen peliasut ja luovutti asut Starikoille. Havaijilla puolestaan jääkiekko oli tuohon aikaan tuntematon laji ja niinpä pelit pelattiin puhtaiden laitojen ympäröimässä kaukalossa.
Matkojen ja pelien järjestäjänä toiminut persoonallinen Aake Paavola oli aikaansaava mies. Hänen tekemänsä työmäärä joukkueen hyväksi oli yhdellä sanalla sanottuna uskomaton.

Starikoiden toimintaa Joppe Hietanen pitää monella tavoin erinomaisena. Perheen jäsenten mukaan ottaminen pitkille matkoille on kerta kaikkiaan hieno asia. Mitä peleihin tulee, niin niissä on juuri sopiva annos kilpailua. Säännölliset harjoitukset ovat kokoontumisineen kuitenkin yksinomaan yhteishengen kannalta pelien kanssa vähintään yhtä tärkeitä.