Maailmanmestariksi keräilyerien kautta

Pekka Nieminen syötti Nizzassa Starikoiden voittomaalin 15 sekuntia ennen loppusummeria.

Starikoiden pelillinen huipentuma koettiin Nizzassa 1985 sen voittaessa ensimmäisenä suomalaisena seurana ikämiesten jääkiekon epävirallisen maailmanmestaruuden.
 – Ensimmäinen ottelu ei kyllä lupaillut mitään, sillä kanadalaiset voittivat meidät 7-1, lappeenrantalaisten avainpelaajiin lukeutunut Pekka Nieminen kertoi.

Seuraavat pelit sujuivat paljon paremmin ja Starikat eteni loppuotteluun asti.
– Jatkopaikka saatiin vasta keräilyerien kautta. Finaalissa oli sitten vastassa meidät avausottelussa peitonnut kanadalainen joukkue, Nieminen kertasi. Ilmeisesti kanukit luulivat lyövänsä meidät jälleen mennen tullen. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan ottelu oli 15 sekuntia ennen loppua
tasan 2-2. Sain tuolloin kiekon ja syötin ”Naamalle” eli Martti Sinkkoselle, joka ampui 3-2 voittomaalin.

Tappio oli varmaan voittoon tuudittautuneille kanadalaisille karvas pala. Niemisen mukaan ikämieskiekkoiluun kuuluvasta herrasmiesmäisyydestä ei ollut summerin soidessa tietoakaan.
– Kanadalaiset eivät onnitelleet meitä ja voittopokaalikin tuotiin pukuhuoneeseemme. Bankettiinkin tuli vain yksi kanadalainen, joka pyysi joukkuetoveriensa nimissä sopimatonta käyttäytymistä anteeksi. Me emme kuitenkaan antaneet minkään häiritä ansaittua ilonpitoamme.

Floridassa Nieminen twistasi voittajaksi

Nizzassa voitetun maailmanmestaruuden jälkeen Starikoiden toinen suuri turnausvoitto tuli heti seuraavana vuonna Floridassa 1986.
– Siellä osasimme jo odottaa pärjäävämme ja niin myös kävi, Pekka Nieminen kertoi.

Toisen voittonsa Floridassa Nieminen saavutti tanssiparketilla. Illanvieton aikana järjestettiin tanssikilpailu. Kaikkien kilpailuun osallistuneiden parien piti tanssia twistiä. Niemisellä oli vaimo mukana tilaisuudessa, niin kilpailussa ei oma vaimo saanut olla parina.
– Niinpä twistasin kanadalaisen nuoren naisen kanssa. Ja kuinka ollakaan me voitimme.

Jos ei Nizzassa palkintojen jako sujunut etiketin mukaan, niin ei myöskään Floridassa. Ja jälleen ”kunnostautuja” oli kanadalainen.
– Partneriani halatessa tunsin jotain märkää poskellani. Kädellä pyyhkäistessä huomasin olevani veressä. Veri ei kuitenkaan ollut omaani, vaan se oli vuotanut tanssikaverini silmäkulmasta. Saman tien selvisi, että tytön poikakaveri oli mustasukkaisuudessaan aiheuttanut nyrkiniskullaan vertavuotavan vamman.

Pelaamista pitää höystää huumorilla

Pekka Niemisen mukaan Starikoiden menestyksen takasi pelin höystäminen huumorilla.
– Emme ottaneet pelaamista turhan vakavasti. Se ei kuitenkaan poissulkenut sitä, etteikö pelaamiseen olisi suhtauduttu vakavasti, mutta huumoria piti olla mukana.

Ja tulokset näkyvät seuran palkintokaapissa. Toinen suuri voitto, jota myös Pekka Nieminen oli hankkimassa, tuli 1986 ja paikkana oli nyt Florida.
Samalla kun menestyimme peleissä, nautimme myös matkan muista antimista. Meillähän oli monella perhe mukana. Esimerkiksi minulla oli vaimo ja kaksi lasta.

 

 

 

 

SaiPalegenda Hannu “Lemu” Lemander yhdessä Pekka Niemisen kanssa.

Pekka Nieminen oli pistekone

SaiPan edustusjoukkueessa aikanaan kolmetoista kautta pelannut Pekka Nieminen oli pistenikkari. Hänet tunnettiin todellisena syöttökoneena, joka teki kaudesta toiseen paljon pisteitä. Siitä kertoo mm. hänen kolmella voitolla omaksi saamansa SaiPan pistepörssikiertopalkinto. Jo ennen edustusjoukkueeseen nousemista Nieminen teki kovaa tulosta. Hänen nimissään on vuonna 1970 saavutettu nuorten (silloin 20-v.) SM-sarjan piste-ennätys: 15 ottelussa 61 pistettä. Se jää lyömättömänä aikakirjoihin.

Miksi saipalaiset ovat nopsajalkaisia?

SaiPa on kautta aikojen tunnettu joukkueena, joka liikkuu liukkaasti. Pekka Niemisen mukaan sen takaa tänä päivänä se, että edustusmiehistön sukissa lukee Rakennus-Nopsa Oy. Jotta kaikki tulisi sanottua, niin kerrottakoon, että Pekka Nieminen on tehnyt varsinaisen elämäntyönsä rakennusalalla. Hän on koulutukseltaan rakennusmestari. Toimittuaan ensin kaupungin virkamiehenä hän siirtyi isänsä rakennusalan yritykseen. Sen jälkeen hän perusti rakennusliike Rakennus-Nopsa Oy:n ja toimii vieläkin yhtiössä.

Pauli Saukkonen