Pelimies taitaa laatan ja pallon

Harri Laakso osaa käsitellä lätkämailan lisäksi golfsettiäkin. Ensimmäinen maila tosin lensi pallon kanssa kilpaa.

SaiPan ikääntyneeseen SM-mitalistien joukkoon lukeutuva Harri Laakso taitaa edelleen mustan laatan liikuttelun. Sen ovat sekä kanssapelaajat Starikoissa että vastustajat kaukalossa kokeneet.
Lätkän lisäksi taitava pelimies osaa lyödä golfpallon oikeaan osoitteeseen.
– Ensikosketukseni golfiin kirvoitti kyllä makeat naurut, sillä maila lensi helikopterin lavan tavoin pallon perässä veteen, Laakso kertoo.
– Tuo tapahtui Kuala Lumpurissa Malesiassa, jossa olin Starikoiden joukkueen ottelumatkalla.
– Lämmintä oli varmaan neljäkymmentä astetta ja niinpä maila luiskahti märistä käsistä taivaalle.

Tuosta tapahtumasta on jo vuosia ja nyt golfmaila pysyy Harri Laakson käsissä osaajan otteella. Siitä saatiin vahva näyttö viime kesänä Laakson voittaessa Suomen Seniorijääkiekkoliiton golfmestaruuden. Eteläkarjalaisten menestys oli huikea, sillä kisan kakkonen oli Pertti Ahokas ja kaiken kukkuraksi Starikat voitti joukkuekilpailun.

Jääkiekko on ykkönen

Jääkiekkomies on kuitenkin jääkiekkomies. Mustan laatan asemaa Harri Laakson sydämessä ei golfmenestys horjuta. Lajin pariin ajautumisesta on aikaa, mutta aloitus on yhä mielessä.

– Olin Peltolan koululla lähdössä jääpalloa pelaamaan jolloin Tampereelta Lappeenrantaan muuttanut Hannu Lemander kysyi mitä jääpallo on. ”Mä meen ainakin lätkäkaukaloon”, Lemander julisti. Minä menin mukaan ja sille tielle jäin.

SaiPan nousukiidon käynnistäjiin lukeutuneen Laakson kaulaan pujotettiin nuoruusvuosina kaksi A-juniorien SM hopeaa ja yksi pronssi. 1966 SaiPa sai toistaiseksi ainoan SM-mitalin Harri Laakson ja kumppanien kukistaessa RU-38:n Porissa pelatussa pronssiottelussa.

Liukasliikkeinen pelaaja ei ole koskaan ollut suupaltti sen paremmin pukukopissa kuin bussissakaan. Niinpä eräällä ottelumatkalla joku kysyi hiljaisena istuneelta Laaksolta ”mitä sinä täällä rähjäät”. Siitä lähtien ”Rähjä” on seurannut leppoisaa miestä Starikoiden tapaamisissa.

Pelikamppeissa pitkin katuja

Pitkään peliuraan mahtuu jos jonkinlaisia tapahtumia. Yksi hupaisimmista sattui 1984 Havaijilla, jossa paikalliset ihmiset luulivat Starikoiden purkautuvan lentokoneesta ihan liian lämpimään paikkaan jääkiekkomailoineen.
– Jäähalli siellä kuitenkin oli, mutta ei pukukoppeja. Niinpä jouduimme pukeutumaan pelivarusteisiin hotellissa. Kyllä ihmisillä riitti ihmettelemistä meidän kävellessä kesähelteellä jääkiekkoilijan kamppeissa pitkin katuja, Laakso naureskelee.

Matkoja rapakon taakse ei viime aikoina ole tehty. Starikoiden harjoitukset ja pelit kuitenkin pyörivät vakiintuneeseen tapaan veteraanikiekkoilijoiden hoitaessa kuntoaan heille mieluisimman lajin parissa.

Pauli Saukkonen